indicaties

indicaties

Vanuit de osteopathische filosofie is elke lichamelijke klacht een mogelijke indicatie.
Voorwaarde is wel dat de klacht niet wordt veroorzaakt door ziekte, maar het gevolg is van functionele stoornissen.
Als mens zijn we uniek. Iedereen ervaart en presenteert lichamelijke klachten vanuit zijn of haar eigen beleving.
Daarom moet elke situatie apart worden beoordeeld.
Een klachtenbeeld kan ontstaan door een combinatie van zeer uiteenlopende factoren.
Het is aan de behandelaar om de complexiteit ervan te doorgronden en de oorzaken systematisch aan te pakken.
Wat ik telkens benadruk is de samenhang die er in het lichaam bestaat.
Of het nu een lage rugklacht, een hielspoor of hoofdpijn is, we kijken naar het totaal!

sportblessures

sportletsel Het lichaam van een sporter moet functioneren als een goed geoliede machine.
Een blessure heb je snel opgelopen. Dat kan door een val, lichamelijk contact of een te zware training. Maar heel vaak is de oorzaak niet duidelijk.
Opeens is er die slepende hamstringblessure, een "runners knee" of een achilluspeesklacht. Lokale behandeling haalt meestal niets uit. Het is dan een prachtige uitdaging om de details te kunnen vinden waarin het lichaam, het bewegingsapparaat hapert.
Elke tak van sport heeft zo zijn eigen specifieke letselmechanica, een voetballer, schaatser of zwemmer, ze vragen allemaal een eigen individuele benadering.
Elke sportblessure moet worden beredeneerd vanuit het totale lichaam, of het nu een shint splint of een tennisarm is.

hoofdpijn

Er zijn verschillende vormen van hoofdpijn:

  • spanningshoofdpijn: het gevoel van een strakke band om het hoofd die meestal optrekt via de schouders vanuit de nek.
  • migraine: aanvalsgewijze heftige hoofdpijn aan één zijde, misselijk makend. Inspanning, geluid en licht provoceren. Typisch voor migraine zijn de aura's: je ziet schitteringen of wazige beelden.
  • clusterhoofdpijn: een aanvalsgewijze zeer heftige hoofdpijn rond een oog. Typisch voor deze vorm zijn tranen en roodheid van het oog, een verstopte neus en zweten.
  • hoofdpijn als begeleidend symptoom.
  • hoofdpijn door een blokkade in de nek.

Behandeling is niet altijd even eenvoudig. De oorzaak is altijd complex en wordt bepaald door uiteenlopende omstandigheden. Spanningshoofdpijn is goed te behandelen, dat geldt meestal ook voor clusterhoofdpijn. Migraine is een veel gecompliceerder beeld; eigenlijk het symptoom van een soort kortsluiting in het lichaam.
Naast deze beschreven types is hoofdpijn natuurlijk ook vaak een begeleidend symptoom van andere klachten. Hoe de behandeling er precies uitziet is vooraf niet te zeggen. Er moet een zorgvuldige analyse plaats vinden van alle aan elkaar gerelateerde symptomen, waarbij we ervan uitgaan dat hoofdpijn op de eerste plaats een lichamelijke oorzaak heeft. Hier spreken we bij uitstek van een behandeling op maat.

nek- rug- en bekkenklachten

Rugklachten en dan met name "aspecifieke lage rugklachten" is in mijn praktijk een van de meest voorkomende klachten.
De rug is mechanisch een zeer gecompliceerd systeem en in zijn functioneren o.a. sterk afhankelijk van de onderste extremiteiten en het bekken.
Daarnaast zijn er allerlei lichamelijke factoren en secundaire omstandigheden die hun weerslag hebben op de rug als geheel.
Nek-, rug- en bekkenproblemen kunnen niet los van elkaar gezien worden.
Lees verder over rugklachten of nekklachten

gewrichtsklachten

Vanuit een fysio-manueeltherapeutische achtergrond en een opleiding in orthopedische geneeskunde kan ik bij elk gewricht een klinische werkdiagnose van alle voorkomende problemen en aandoeningen stellen.
Vanuit de osteopathische filosofie kan deze diagnose nog verder worden verfijnd.
Knie-, heup- en schouderklachten komen vaak voor in combinatie met nek- en rugklachten.

Elleboogklachten vormen een aparte groep. Termen als "tennisarm" of "golfersarm" worden tegenwoordig niet meer gebruikt omdat het ontstaan van de klachten niet aan deze sporten gerelateerd kan worden.
De standaard Huisartsengeneeskunde spreekt respectievelijk van "epicondylitis lateralis" en "epicondylitis medialis" waarbij de behandeling medicamenteus is of een injectie. Zij gaan ervan uit dat na een jaar 90% is verbeterd.
Omdat dit een lange periode is met veel pijn en belemmering is er toch veel vraag naar behandeling. Zelf kies ik voor intensieve mobilisatie van borstkas, nek, en schoudergordel met lokale technieken op de onderarm d.m.v. IASTM. Met instrumenten van chirurgisch staal wordt dan het fasciale systeem van de onderarm en de elleboog behandeld. Deze behandeling kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar heeft meestal resultaat na drie behandelingen.

buikklachten en ingewandstoornissen

Talloze mensen hebben bij tijd en wijle last van hun buik of zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen. Dat kan gepaard gaan met pijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie of juist diarrhee. Het overgrote deel van bij de huisarts gepresenteerde buikklachten leidt niet tot een diagnose, en blijft "onbegrepen".
De diagnose "prikkelbare darmsyndroom" wordt relatief vaak gesteld.
Ingewandstoornissen een rol spelen in het onstaan en in stand houden van andere lichamelijke klachten. Je hoeft daarbij niet daadwerkelijk buikklachten te hebben, maar bijvoorbeeld een ontregelde spijsvertering kan een factor zijn waardoor andere klachten zoals rug-, bekken- of schouderklachten trager of niet herstellen. Behandeling van de buik (viscera) kan soms verrassend goed werken.